بنام آفریدگار جهان

پیام مهدی بشیر مسؤول سایت انترنتی ۲۴ ساعت

به اشتراک کننده گان محترم محفل یاد بود از شاد روان استاد علی اصغر بشیر هروی

اولتراز همه سلامها واحترامات قلبی خود و خانواده بشیر را به دوست و دانشمند گرامی جناب محترم مجید (قیام) رئیس ومؤسس خانه فرهنگی "مولانا " وتمام اشتراک کننده گان محفل یادبود از پدرم شاد روان استاد علی اصغر بشیر هروی ادیب، شاعر، نویسنده ، روز نامه نگار ، مؤرخ، محقق، منجم ، طنز نویس تقدیم میدارم وموفقیت همه تانرا آرزو مینمایم.

استادان محترم ، دانشمندان گرامی و فرهنگیان عالیقدر !

طوریکه اکثر شما  دانشمندان گرامی  با استاد بشیر آشنایی داشتید ، وی بیشتر از عمر خود را صرف وقف مطالعه و پژوهشهاي علمي و ادبی میکرد و بنا بر آن به صورت طبعیی، طوریکه خصوصیت حیات فردی دانشی مردان جهان است، وقت شان بیشتر در میان دوستان محقق و ادب دوست می گذشت و با نگا شتن كتابها و رسايل مقاله هاي فراوان ادبي و تاريخي ، استخراج هاي دقيق نجومي و سرايش اشعار ، نه تنها در پروسهء باروري و گسترش دانش بشري سهم اش را به جا آورد، بل وجيبه و دين خودرا در برابر فرهيخته گان و فرهنگ سالاران سرزمين خراسان ، اين مرز و بوم تاريخي و دانشپرور، نيز به نيكوترين وجهي اداء كرد که در باره مقام علمی وی، آثار شان و خاطرات حیات فرهنگی وی، دانشمندان وطن و ادیبان محشور با وی معلومات بیشتر دارند تا ما اعضای خانواده و یا سایر خویشاوندانش .

استاد بشیر هروی با وصف اینکه تعدادی کتب تحت عناوین حالات پير هرات ، شاهراه تورغندي هرات ، قندهار، هزار و يك حكايت ادبي و تاریخی ، خميرخان ، كليات سنايي ، سيري در ملك سنايي ، شيوهء داستانسرايي امير خسرو و انديشه هاي پير هرات كه بصورت كتابهاي مستقل چاپ شده اند از خود به یادگار گذاشته اند،  تعدادی از آثار شان  نیز به علت استغنا، تواضع و عدم دست و پا زدن به هر در و مقام ، ضعف بضاعت مالی شخصی، کم توجهی حکومات سابقه به انتشار فرهنگ و سر انجام بعلت به درازا کشیدن جنگ و مصیبت ها در وطن ما تعدادی از بین رفت وشاید تعدادی هم  به همان شکل دستنویس نزد بعضی از فرهنگیان کشور ما موجود باشد و یا صرفآ به شکل پا ورقی ها در مجلات کشور به چاپ رسیده که استفاده از آن برای پژوهشگران آینده خالی از اشکالات نمیباشد. و هريك از آثار ياد شده درجاي خودش ارج فراوان دارد .

باید اضافه کرد که مرحوم استاد بشیر با عشق و علاقه ای که به فرهنگ و مردم کشورش داشت در سال ۱۳۵۹ ، قبل از ترک  اجباری وطن با دل آشفته و مالامال غم و اندوه که حاکی از نگرانی در مورد آیندهء وطنش بود ، تعدادی از کتب و رسالات دستنویس و قلمی خویش را که عزیز میداشت و تا آن زمان توفیق چاپ نیافته بودند به آرشیف ملی کشوراهداء  نمود تا  از یکطرف از گزند حوادث اندوهبار زمان در امان باشند و از طرفی هم در فردای بهتر و درصورت رونما گردیدن پروسهء صلح ، شاید دست اندرکاران امور بتوانند به چاپ آنها مبادرت ورزند تا بصورت مآخذی در اختیار علاقه مندان به فرهنگ و پژوهشگران آن خطه قرار گیرد. گفته میشود که این آثار با ارزش در دوبخش زير شماره هاي مخصوص ثبت گردیده ومحفوظند  و در آرشیف ملی برای استفاده علاقمندان  موجود می باشد.

چنانچه نظر به آخرین اطلاعی که از کابل داریم ، جناب محترم جلال نورانی ژورنالیست شناخته شدهء کشور ما با همکاری وزرات اطلاعات و فرهنگ کشور مؤفق شده تا چاپ بعضی از این آثار گرانمایه را در روزنامه ء انیس بصورت پاورقی به نشر بسپارد و قرار است در خاتمه نیز آنها را بصورت یک مجموعهء جداگانه به طبع برساند که این اقدام نیک شان نه تنها خدمتی به جامعهء فرهنگی کشور محسوب می شود ، بلکه باعث شادی روح آن استاد بزرگوار نیز میگردد.

ازدیگر كار كرد هاي بسيا ر چشمگير مرحوم استاد بشیر در ساحۀ مطبوعات ، يكي هم نشر یگانه نشریه  ادبي ، انتقادي و اجتماعی ( ترجمان ) را مي توان نام برد ، که وی اضافه از ۵ سال مسؤولیت آنرا به عهده داشت که یکی از معروفترین جراید طنز کشور بود که  نارسایی های جامعه را با زبان شیرین طنز و كارتون نقادانه بيان مينمود .

دانشمندان محترم و استادان گرامی !

گاهی می شنیدم که دوستانش در غیاب وی تبصره میکنند و میگویند، عجیب مرد با فرهنگی است. چه بپرسی که عالمانه جواب ندهد. اشعار شعرای جوان را تصحیح میکرد، جوان دیگری را تعلیم میداد که چگونه طنز بنویسد و خصوصیت طنز چیست، با دیگری در باره آیات قرآنی بحث میکرد، از تاریخ و نجوم به پرسنده اش معلومات میداد. ماخذ ثقه و با ارزش را برای محقق جوانی نام میبرد تا اثرش را تکمیل کند. در چند سالی که مدیر مسوول جریده ترجمان بود و بنده بعد از ظهر از مکتب راسآ به دفتر ترجمان میرفتم و صحبت های شان را با نویسنده ها، شاعران، طنز نویسان، کتابدوستان و روزنامه نگاران میشنیدم، در آنوقت نمیدانستم که با شنیدن صحبت های شان مستقیم و غیر مستقیم من هم آموزش می بینم.

بار دیگر از شما بزرگان و دانشوران عزیز سپاسگزاری نموده برای همۀ تان  در تدویر همچو محافل و یاد کرد های خدمتگاران فرهنگ افغانستان از خدای توانا مؤفقیت آرزو میکنم.

با عرض حرمت

مهدی بشیر

هالند -  سیزدهم اکتوبر ۲۰۱۰